Doorgaan naar inhoud
Menu
Zilverstift
Zilverstift

De kleurverschillen tussen de metalen

Geplaatst op 22/09/202207/11/2022
GOUD
Lichtgrijs
Heel lichte gouden glans
Oxideert niet
ZILVER
Middelgrijs
Oxideert bruinig, warm
ALUMINIUM
Donkergrijs, blauwig
Oxideert onzichtbaar
KOPER
Eerst koper, dan lichtgrijs
Soms lichte koperen glans
Oxideert, daardoor soms bruin of groenig

De kleur van goud

Kleur verschilt sowieso per metaal maar de verschillen zijn niet groot. Al het metalpoint geeft in principe grijs. De grote grap is goud: ook goud geeft grijs. Jazeker. Naarmate de gouddeeltjes kleiner worden, verandert de kleur. Het zwartste zwart voordat Vantablack werd uitgevonden, bestond uit… goud. Gouden nanodeeltjes om precies te zijn maar dat gaat wat te ver om hier uit te leggen.

Op een zwarte achtergrond, met het juiste licht, kun je vaak nog wel een gouden glans ontdekken. Mocht je goldpoint op Instagram zoeken en helder gouden lijnen op wit papier zien, is het in mijn ervaring meestal hardstikke nep.

Als je met goud tekent, schuur je heel kleine deeltjes goud af die aan de grondering blijven hangen. Die deeltjes zijn en blijven lichtgrijs. Als je het een beetje laat glanzen in het licht, kun je wel een heel lichte gouden glans waarnemen. Ik vind het eigenlijk een beetje geel, haast groenig ogen. Maar dat zou kunnen komen doordat ik het warmere zilver meer gewend ben.

In de Renaissance werd goud vrijwel niet gebruikt, waarschijnlijk vanwege de hoge prijs. Tijdens de herontdekking van de techniek door Romantici werd het wel gebruikt, vanwege de kleur die lekker dromerig is.

Net als met sieraden geldt voor goudstift dat je een hoog gehalte wil. Ik gebruik graag de hoogste gradatie, 24 karaats omdat het lekker zacht is en dus makkelijker afgeeft. Nadeel van de zachtheid is dat een scherpe punt, als je die prefereert, vaak geslepen moet worden. En dat kost goud natuurlijk. Een dunnere draad gebruiken als scherpe punt schiet niet op omdat het daarvoor te zacht is en te makkelijk ombuigt.

* Susan Schwalb – Harmonizations #19 (2019). Zilver, goud, koper en aluminium op zwarte gesso op hot press aquarelpapier. De kleurverschillen zijn goed te zien! (Link naar haar website achter de afbeelding). (c) Susan Schwalb

De kleur van zilver

Zilver geeft grijs. Niet zilver, verwacht geen glitterend kinderviltstiftgebeuren, het lijkt meer op potlood maar dan warmer. En de tekening met zilverstift komt heel anders over dan een met potlood doordat de gebruikte techniek anders is. Het grijs van de zilverstift verkleurt, schrik niet. Zilver is dan wel een edelmetaal, het oxideert toch.

Nu denken veel mensen dat zilver zwart verkleurt omdat de inhoud van je oma’s bestekla dat ook doet. Dat is niet zo bij tekeningen. Die zwarte verkleuring is het gevolg van de zuren in onze huid en afwasmiddel. Het metaal zilver oxideert echter bruinig, niet helemaal zo knaloranje als ijzer. Het geeft je tekening een levende warmte die potlood mist.

De kleur van aluminium en koper

Aluminium geeft een blauwig grijs, iets donkerder dan zilver, een stuk donkerder dan koper en goud. Het is ook zachter dan de andere metalen. Misschien net zo zacht als goud maar het geeft veel makkelijker veel meer deeltjes en dus een zichtbaarder spoor, hoger contrast. Oxidatie verandert de kleur van aluminium niet.

Koper geeft ook grijs, zoals alle metalen. Maar net als goud kun je soms een gloed ontwaren, zij het wat roder. En de oxidatie is net als bij zilver wel zichtbaar. Dat kan, afhankelijk van de omstandigheden, veriëren van bruin tot groen. Maar groen komt helaas niet zo vaak voor, tenzij je er chemicaliën erbij pakt.

* Ben van der Wel – Unsettling Forward 5 (2019). Koperdraad (links) en 24k goud (rechts).

Oxidatie

Vocht is dus van invloed op de kleur van je zilverstifttekening. Heel vochtig weer, of heel warm weer in combinatie met zweethanden, kunnen onregelmatige verkleuringen geven. Dat is vervelend maar kan voorkomen worden door het – indien nodig ook tijdens het tekenen meermaals – te fixeren (en iets tussen je zweethanden en je tekening te leggen).

Goud oxideert niet en is dus het meest stabiele metaal om mee te tekenen. Ik vind het lichte grijs van goud een beetje kil maar dat komt wellicht meer door het lage contrast dan door de kleur. Er zit tenslotte wel een lichte gouden gloed in.

Aluminium oxideert officieel wel maar daar merk je niks van. Dit metaal maakt namelijk een dun, doorzichtig laagje roest aan dat vervolgens het metaal perfect afsluit zodat het niet verder roest. Gevolg is dus geen verschil in kleur.

* Goud, zilver, aluminium, koper, bismut. Direct na tekenen (boven) en na een dag laten oxideren (onder). Zilver (tweede van links) en koper (vierde van links) zijn duidelijk bruiner/warmer geworden.

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent

  • Boodschappenlijstje voor zilverstift
  • Waar koop je zilverstift?
  • Zilverstift slijpen?
  • Gekleurde grondering voor zilverstift
  • Zilverstift tekeningen tussentijds fixeren
  • Papier voor zilverstift
  • Geschiedenis van zilverstift
  • Hedendaags gebruik zilverstift
  • Grondering voor zilverstift
  • Kun je zilverstift gummen?
  • Wat is duurzamer: potlood of zilverstift?
  • De kleurverschillen tussen de metalen
  • Met welke metalen kun je tekenen?
  • Wie zou zilverstift wel eens willen proberen?
©2023 Zilverstift | Aangedreven door SuperbThemes & WordPress
Cleantalk Pixel