Zoals elke tekening is ook zilverstift in het echt veel beter te zien dan op je scherm. Als je precies wilt kunnen onderzoeken hoe een andere zilverstifttekenaar met het medium omgaat, zul je naar een tentoonstelling of een atelier moeten.
Zilverstift in Nederlandse musea
Oude zilverstifttekeningen zijn ook niet wijd verspreid in Nederland en omstreken. Het Rijksmuseum heeft er een aantal. Op dit moment hangt hiervan slechts één ook daadwerkelijk voor iedereen zichtbaar aan de muur, in zaal 2.7.
Het Teylersmuseum in Haarlem heeft ook een twintigtal oude zilverstifttekeningen. Op hun website leggen ze uit dat ze hun tekeningen niet tentoonstellen vanwege de kwetsbaarheid. Als je vooraf vraagt, kun je een afspraak maken om de tekeningen te bezichtigen in de studiezaal.
Zilverstift in internationale musea
Het Metropolitan Museum in NY en het British Museum in London hebben allebei enkele tientallen zilverstifttekeningen maar beide musea hebben ze niet tentoongesteld. De verhouding tussen zilverstifttekeningen uit de renaissance en uit 19de – 21ste eeuw is meestal ten gunste van de eerste. Susan Schwalb is bij beide musea vertegenwoordigd als een van de weinige hedendaagse zilverstiftkunstenaars.
Het Louvre in Parijs heeft twee zilverstifttekeningen uit de Renaissance, niet tentoongesteld.
Exposities hedendaagse zilverstifttekeningen
Een apart artikel met alle hedendaagse zilverstiftexposities lijkt mij een mooie aanwinst voor deze website maar die zijn er simpelweg niet. Het aantal actieve zilverstifttekenaars in Nederland is heel beperkt. Op zilverstift.nl vind je een groeiende lijst zilverstiftkunstenaars, nationaal en internationaal. Je kunt altijd vragen of je eens het vak mag afkijken in een atelierbezoek. De drempel hiervoor is begrijpelijk hoog, en bovendien hebben de kunstenaars ook beperkte tijd.
Tot en met 23 november 2024 zijn vier zilverstifttekeningen (met zilver, aluminium en goud) te bekijken in De Boterhal te Hoorn, als onderdeel van de groepsexpositie SOS, Sporen van Schoonheid, van mijn collectief Art Allies. Leuk detail: Kunstenaarsvereniging De Boterhal is gevestigd in het Sint-Jansgasthuis, een gebouw uit 1563: Toen dit gebouw spiksplinternieuw was, begon grafiet langzaam maar zeker de zilverstift te verdringen.
Internationale hedendaagse zilverstiftexposities
- t/m 23 november 2024: Ben van der Wel in de groepsexpositie SOS Sporen van Schoonheid in Hoorn, NL.
- t/m 15 december 2024: Angelina Cheong in de groepsexpositie Flourish in Singapore.
- t/m 21 januari 2025: Susan Schwalb in de groepsexpositie OSAS PLUS No.2 in Budapest, Hongarije.
- t/m 11 oktober 2025: Roy Eastland is genomineerd voor de Trinity Buoy Warf Drawing Prize. De expositie van genomineerden reist het komende jaar door het Verenigd Koninkrijk.