Zilverstift is tekenkunst. Voor tekenkunst is best wat aandacht. Helaas blijft de waardering nog altijd achter bij die van schilderkunst maar er zijn toch aardig wat locaties in onze contreien die hedendaagse tekenkunst een warm hart toedragen. Hedendaagse zilverstifttekeningen zijn vooralsnog op vrijwel geen van deze locaties te zien. Daar mag best verandering in komen.
Tekenkunstbeurzen (via galerie)
- Paper Positions – Berlin, Munich, Vienna, Basel, Hamburg, Frankfurt
- Drawing Room – Lisbao, Madrid
- Drawing Now – Paris
- Art on Paper – Amsterdam, Brussels
Tekenkunstbeurzen (vrij met ballotage)
- Tekenkabinet – Amsterdam
- Anonyme Zeichner – Berlin ao
Een greep uit tekenkunst galeries
Organisaties die tekenkunst bevorderen
Tekenkunstbeurzen
In Nederland en omgeving zijn er zelfs grote kunstbeurzen die zich exclusief richten op tekenkunst. Deelname aan deze beurzen gaat via galeries en een stand is kostbaar.
Tussen 2012 en 2016 zijn er een aantal edities van Amsterdam Drawing geweest maar die redde het helaas niet. Gelukkig pakte Art on Paper Amsterdam de draad in 2018 weer op en sindsdien hebben we weer een bruisende kunstbeurs alleen voor tekenkunst!
Drawing Now Paris had vroeger een papieren catalogus die een boekennerd zoals ik graag bestelde. Om begrijpelijke redenen zijn ze hiermee gestopt. Daarvoor in de plaats is wel een complete catalogus online in te zien.
Algemenere hedendaagse-kunstbeurzen
Uiteraard is er ook tekenkunst op bredere kunstbeurzen. Op Big Art en Art Rotterdam is tekenkunst altijd goed vertegenwoordigd. Opvallend is daar ook dat je bij tekenkunst vaak denkt aan papier, en dus klein werk, maar je zult zien dat papieren tekeningen ook heel groot kunnen zijn – en dat tekenkunst niet altijd werk op papier hoeft te zijn.
Voorzover ik heb kunnen achterhalen is op geen van deze tekenkunstbeurzen hedendaagse zilverstiftkunst te zien geweest. Helemaal zeker weet ik alleen dat het niet veel zal zijn geweest.
Galeries voor hedendaagse tekenkunst
Aardig wat Nederlandse galeries vertegenwoordigen ook tekenaars, onder andere te zien aan de deelnemende galeries bij bovenstaande tekenkunstbeurzen. Maar er zijn in Nederland weinig galeries die zich beperken tot uitsluitend tekenkunst.
Maurits van de Laar uit Den Haag staat dit jaar 2024 als enige grote Nederlandse galerie op Drawing Now Paris, Drawing Room Lisboa en Art on Paper Brussels. Met andere woorden zijn zij een grote internationale promotor van tekenkunst.
Moving Gallery uit Utrecht is een goed voorbeeld van een galerie met een sterke focus op tekenkunst. Dit jaar 2024 hebben zij hun vierde Works on Paper groepsexpositie georganiseerd.
Volledig gespecialiseerd in tekenkunst is Galerie Getekend uit Heerenveen die ook regelmatig deelneemt aan Art on Paper Amsterdam. Stina van der Ploeg heeft een geweldige verzameling Nederlandse tekenaars onder haar hoede.
Andere tekenkunstexposities
Tekenkunstbeurzen Anonyme Zeichner en Tekenkabinet mogen dan klein zijn en betaalbaar (galerie niet nodig, met bescheiden ballotage), ze zijn onmisbaar voor de promotie van tekenkunst. Het biedt ruimte aan experiment en laat zien dat tekenkunst heel betaalbaar en toegankelijk kan zijn. De kwaliteit is er wisselend maar zeker niet laag, er is veel boeiends (en betaalbaars!) te ontdekken.
Op de 2024 editie van Anonyme Zeichner doen tenminste twee verschillende zilverstiftkunstenaars mee – maar anoniem. Bij het Tekenkabinet waren dit jaar zilverstifttekeningen van Ada Leenheer en Ben van der Wel te zien.
The Big Draw is van een heel andere orde, om te beginnen geen kunstbeurs en niet uitsluitend voor professionals – maar desalniettemin interessant. De Londonse stichting The Campaign for Drawing begon er in 2000 mee en sindsdien is het over veel steden verspreid, in Nederland 2024 in Nijmegen, Arnhem, Zutphen en Dordrecht. De bedoeling van The Big Draw is mensen verbinden door gebruik te maken van de laagdrempeligheid tekenkunst, voor jong en oud, van elke culturele achtergrond.
Nederlandse Kring van Tekenaars
De NKvT is opgericht in 1947 om de tekenkunst in al haar breedte te promoten als volwaardige, autonome kunstdiscipline. Grote namen zijn te vinden onder haar leden door de geschiedenis. Het ledental telt tussen de dertig en veertig leden. De NKvT exposeert regelmatig op verschillende locaties door het land, ongeveer eens per jaar, dit jaar bij NDSM-Fuse in Amsterdam.
Musea
Drawing Centre Diepenheim
Het veertig jaar oude Drawing Centre Diepenheim is een belangrijk steundpunt voor hedendaagse tekenkunst in Nederland. Ze richten zich op het ondersteunen van talent en het inspireren van publiek door middel van kunstenaarsresidenties, (familie)workshops en tekencafés. Het wordt gerund door een team van acht leden en 25 vrijwilligers en het beschikt over twee gebouwen (samen 450 m2) en negen kunstenaarstuinen (samen ruim 12.000 m2).
Het Drawing Centre is te bezoeken, als een soort museum, van woensdag t/m zondag 12:00 – 17:00 uur, en is vrij toegankelijk met museumkaart. Er worden meerdere exposities per jaar georganiseerd die geheel gewijd zijn aan tekenkunst.
Het Stedelijk
Dan zijn er nog de grote musea die niet exclusief tekenkunst laten zien maar zeker wel een mooi hedendaags aanbod hebben. Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft in haar vaste collectie een heel aantal wat oudere tekeningen. Zij schuwen een grote, tijdelijke expositie van een hedendaagse tekenaar op zijn tijd ook niet. Tot en met 26 januari 2025 is er bijvoorbeeld Miriam Cahn te zien met schilderijen en tekeningen.
Museum MORE
Museum MORE heeft tot en met 2 februari 2025 de tentoonstelling Size Matters | Monumentale tekenkunst nu. Zoals Big Art ligt de nadruk op groot formaat werk, maar dan focust MORE zich nu alleen op tekenkunst. Een belangrijk overzicht van hedendaagse tekenaars die groot werken.