Al de oudste overgebleven zilverstifttekeningen hebben regelmatig een gekleurde grond. En het bleef al die eeuwen in gebruik. Wat zijn de voordelen van gekleurde grond voor zilverstift en hoe gebruik je haar?
Toonwaarden
Zilverstift kan een warme tint krijgen en door de zorgvuldig met arceringen opgebouwde subtiele schakeringen. Maar zilverstift heeft ook een beperkt tonaal bereik. Niet elke kunstenaar vindt dat lage contrast fijn. Om het bereik van de tekening te vergroten, wordt gekleurde grond gebruikt. Niet alleen geeft grijs op een kleur een donkerdere lijn, je kunt ook oplichten met wit.
Effect van grondkleur op metaalkleur
Een ander verrassend effect dat gekleurde grond toevoegt, en dan met name heel donkere, is dat de metalen beter hun kleur kunnen laten zien. Hoe veel karaat het goud ook is, goud blijft lichtgrijs geven op een witte grond. Maar op een zwarte grond is toch weer het goud een beetje te zien. Dat geldt ook voor andere metalen, zoals koper.
Kleurgebruik in zilverstifttekeningen
Naast gekleurde grond, verschillende metalen en spelen met oxidatie zijn er meer opties om kleur toe te voegen aan zilverstifttekeningen. Een bekende combinatie met zilverstift is gouache en dergelijke. Een nat medium verveegt zilverstift. Als je de tekening helder wil houden, kun je beter eerst de gouache toepassen en na drogen eroverheen de zilverstift. Of, nog logischer: eerst een ondertekening met zilverstift in lichte lijnen, dan de waterverf, dan donkerder zilverstift na het drogen. Zo kun je de tekening heel scherp krijgen.
Krijt en kleurpotlood daarentegen, als droge mediums, kun je prima tegelijk met zilverstift of achteraf gebruiken. Dat is ook een geschikte manier om te highlighten als je een gekleurde grond hebt. Je kunt over de grond heen tekenen met de kleurenmediums maar die hebben de grond niet nodig. De ondergrond is ook wat grover, kan zijn dat je dat niet eens prettig vindt hiervoor. Prepareer dan alleen het gedeelte waar je zilverstift gepland hebt.
Hoe voeg je kleur toe aan grondering?
Het is heel eenvoudig om kleur toe te voegen aan je grond. Bij de meeste kunstenaarsbenodigdhedenwinkels kun je pigmentpoeder kopen. Die kun je ook mengen om een preciezere kleur te krijgen. Je mengt het door je natte grond heen. Hou er rekening mee dat meer droge stof dan ook weer meer vocht vraagt. Je hebt maar heel weinig nodig.
Hoewel het heel leuk is om met pigmentpoeders te stunten, je kunt ook gewoon een dotje acrylverf door je grond mengen. Dat heeft al de juiste consistentie, extra makkelijk. De kleuren zijn prima (als je goede acrylverf gebruikt) en de grond is daarna gewoon goed bruikbaar voor zilverstift.