In Nederland wordt zilverstift slechts door een select groepje professionele kunstenaars gebruikt. Wil je een zilverstift kopen, is de keuze erg beperkt – op het eerste gezicht.
Beste winkels om zilverstift te kopen
Edelmetalengroothandels die zich richten op kleine edelsmeden zoals Esquell, Drijfhout en De Zilverwinkel voor goedkope en snelle verkoop van losse draden zilver, goud en platina.
Andere metalen geven andere kleuren. Koperdraad koop je in de kluswinkel of raap je van straat op (electriciteitsdraad). Aluminiumdraad hoeft ook niet veel te kosten (bij bijvoorbeeld Pipoos).
Wat doe je als je een zilverstift wil kopen tegenwoordig? Je kijkt op internet. Dat maakt het niet per se makkelijker. Een van de eerste zoekresultaten is Ritomshop die voor 2,65 Euro een zilverstift aanbiedt “waarmee je schilderachtige tekeningen kan maken”. Het bleek om een balpen te gaan.
Fabriekszilverstift van de tekenwinkel
Poging twee dirigeert mij naar een van mijn favoriete kunstenaarsbenodigdhedenwinkels Peter van Ginkel Gerstaecker. Zij verkochten eerst de zilverstift van Cretacolor, die je vaker tegenkomt. Nu verkopen zij een zilverstift van Abig die vrijwel identiek is.
De informatie is schaars, je moet inzoomen op de foto: blijkbaar 99,99% zilver (dat is goed), 5 cm lange stift. Bij dit soort stiften, slijp je het hout met een puntenslijper waardoor meer stift vrijkomt. De dikte staat er niet bij, is 1 mm.
Een draadje zilver van 1 mm bij 50 mm (in een stokje) voor 19,61 Euro incl btw. Dat is niet eens een slechte prijs voor een hobbyist die het een blauwe maandag wil proberen. Hetzelfde kun je echter ook krijgen voor nog geen derde van die prijs – lees verder.
Mijn ervaring met een fabriekszilverstift
Mijn ervaring met de vergelijkbare voorganger van Cretacolor was helaas slecht. Snoeihard zilver. Maar het is toch het hoogste gehalte zilver? Behalve het gehalte is de temperatuur belangrijk waarop het zilver is gesmolten, aldus een edelsmid die ik vroeg.
Machinaal gefabriceerd zilver is op heel hoge temperatuur gesmolten en is veel harder dan zilver dat met de hand is gesmolten. En dat merk je echt. Bovendien is het voor grootverbruikers onnodig duur. Mijn bescheiden mening.
Daarnaast is dit een wegwerpzilverstift. Als je de 5 cm hebt opgemaakt, gooi je het hout weg. En moet je weer bijna twintig euro uitgeven. Het is dus echt twintig euro per 5 cm. Als je zoals ik een vulpotloodhouder gebruikt, hoef je alleen het zilver bij te kopen.
Voor een zilverstifthouder met 5 cm zilver (1 mm dikte) betaal je bij mij 11 euro, al bijna de helft. Als je 10 cm koopt, 16,50 euro, dan heb je evenveel zilver als twee Cretacolor/Abig zilverstiften voor minder dan de helft van de prijs. En de pret begint dan pas! Ik geef je op deze website de informatie waar je zelf zilver kunt bijkopen. Daarmee kom je uit op een fractie van de prijs. Voor een betere zilverstift.
Conclusie: koop geen fabriekszilverstift in een tekenwinkel.
Zilver van de edelsmid
Als niet op internet en niet in de kunstenaarsbenodigdhedenwinkel, waar kijk je dan als je zilver zoekt? Ik bezocht meerdere edelsmeden. Een zilversmid maakt overigens tafelgerei, een edelsmid maakt juwelen (dus ook met zilver). Een juwelier heb je niets aan in deze context, die heeft geen grondstoffen want die maakt niets zelf.
Een enkele edelsmid wil wel eens een stukje van hun grondstof verkopen, een draadje zilver, tegen inkoopprijs omdat ze het een interessant verhaal vinden. Maar eigenlijk zijn zij tussenhandelaar en zouden ze er ook iets aan moeten verdienen. En dan wordt het weer duur.
Hoeveel zilver heb je nodig voor een zilverstift?
Hoeveel zilver je nodig hebt voor je eigen zilverstift, hangt uiteraard af van je tekentechniek en -stijl en het formaat waarop je werkt. Ik werk grof, groot en redelijk veel. Daarvoor verbruik ik meerdere centimeters 2 mm dik zilverdraad (naast andere metalen) per jaar. Een beginner heeft ruim genoeg aan één zo’n prefab stift of een draad van 5 cm.
Ruw zilver van de groothandel
Waar haalt een edelsmid haar grondstof vandaan? De edelmetalengroothandel verkoopt edelmetalen aan professionele edelsmeden. Veel groothandels verkopen ook aan hobbyisten, waar wij zilverstifttekenaars onder vallen omdat we maar heel kleine hoeveelheden nodig hebben.
Omdat er veel meer (hobby- en professionele) edelsmeden dan zilverstifttekenaars in Nederland, zijn er gelukkig veel edelmetalengroothandels, met webshops. Een paar voorbeelden geef ik hieronder.
De Zilverwinkel
De Zilverwinkel biedt in haar webshop sinds kort nu ook 999 zilverdraad 2 mm diameter aan, maar geen goud. Als je doorvraagt, kunnen ze je vaak toch wel 999 zilverdraad (0,5-2 mm diameter) en gouddraad verkopen. Gewoon even mailen.
Het zilver in de Zilverstift webshop komt van De Zilverwinkel. Het is wat duurder maar het zilver komt uit Europa. Daar maak je toch meer kans op betere arbeidsomstandigheden en milieu-eisen. En de service is super.
Drijfhout
Drijfhout in Amsterdam Zuidoost is een groothandel (met webshop en behulpzame medewerkers in een chatfunctie) die zich ook richt op hobby- en studentedelsmeden. Minimumafname is 2 gram, dat is heel weinig, dus geschikt voor ons.
Prijzen zijn grondstofprijzen (met bijbehorende schommelingen), heel schappelijk: het gaat echt om eurootjes. De maximale dikte van zilverdraad is bij Drijfhout 1 mm dik, tenzij je voor een achthoekig staafje kiest. Dat is makkelijk rond te slijpen maar je loopt natuurlijk een beetje meer risico op scherpe hoekjes in je punt.
Als particulier kun je er ook kopen. Je moet wel een account aanmaken dat goedgekeurd moet worden (dat duurt een half uurtje). Je kunt ook een zakelijk account aanmaken als je je KVK-gegevens op papier opstuurt. Maar een zakelijk account heb je eigenlijk alleen nodig als je ook sieraden wilt kopen.
Waar De Zilverwinkel hun materiaal in Europa koopt, halen Zilverklei en Esquell het uit China. Zilver is zilver, de kwaliteit is prima. Maar arbeidsomstandigheden en milieu daarentegen zijn niet gratis. De keuze is aan u.
Zilverklei
Zilverklei is een andere webshop waar je zilverdraad makkelijk, in kleine hoeveelheden en betaalbaar kunt bestellen. Het voordeel van deze winkel is dat de maximale dikte van hun 999 zilverdraad 2 mm is. Die dikte heb je alleen nodig als je groot wilt werken. Helaas hebben zij alleen zilver, geen andere metalen.
Esquell
Ook Esquell is een zilverkleiwinkel die zilverdraad verkoopt. Hun 999 zilverdraad is een stuk goedkoper dan de bovenstaande handelaren. Omdat ik geef om mensen en milieu, betaal ik liever meer voor schoner Europees zilver van De Zilverwinkel – maar deze verkoopt alleen 2 mm draad. Voor dunner draad ben ik dan toch aangewezen op Esquell.
Houder
Maak je er geen zorgen om dat je de houder van de prefab zilverstift mist als je een draadje bij de groothandel koopt. Afhankelijk van de voorkeursdikte van je draad kun je eenvoudig grafietstifthouders gebruiken. Er zijn ook speciale zilverstifthouders te koop voor de heel dunne draadjes. Je kunt ook zelf houders maken. Ik zal er een stukje aan wijden binnenkort.
Buitenland
In Nederland is zilverstift misschien ondervertegenwoordigd maar in het buitenland, en dan vooral het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, niet. Daar heb je dan dus ook veel meer keuze in zilverstiftmaterialen in kunstenaarsbenodigdhedenwinkels.
Groot nadeel is wel dat die landen buiten de EU liggen en je dus te maken hebt met valutawisselkoersen en flinke portokosten.
L. Cornelissen & Son
Louis Cornelissen was een Belg die in 1848 naar London trok en daar een Artists’ Colourman werd: hij opende een kunstenaarsbenodigdhedenwinkel in hartje Londen. En omdat in Engeland metalpoint nog wel een gerespecteerd medium is, verkoopt deze winkel allerlei soorten en maten metaaldraad, grondering, een houder etc.
Invoerrechten sinds Brexit
Bij bestellingen tot 150 Euro betaal je geen invoerrechten als je iets besteld buiten de EU. Wel moet je BTW betalen. En het postbedrijf zal een vergoeding vragen voor inklaringskosten, dat verschilt per postbedrijf. DHL bijvoorbeeld vraagt 2% administratiekosten, met een minimum van € 14,50 (excl. btw). Ik heb het nog niet zelf geprobeerd maar dit klinkt niet de moeite waard helaas.
Zilverstift replica’s
The Renaissance Workshop
Voor wie bijna jarig is, de loterij gewonnen heeft (of mij graag een kadootje wil geven), heeft The Renaissance Workshop een handgemaakte replica van een Renaissance zilverstift gemaakt. Ze hebben deze gebaseerd op een schilderij uit ca. 1515 van Jan Gossart waarop Sint Lukas Maria tekent – met een zilverstift.
Deze replica is te koop voor 149 of 199 GBP, direct bij The Renaissance Workshop of bij Cornelissen). Heel mooi. De prijs betaal je dus niet per se voor het materiaal maar voor het vakmanschap waarmee het gemaakt is.
Gavin Gardner Design Company
Op Etsy vind je een mooi vormgegeven zilverstift naar Renaissance voorbeeld, gemaakt door Gavin Gardner. Ook dit is een mooie zilverstift, voor meer dan 200 GBP . Overigens zijn deze van een lager zilvergehalte: sterling silver, dat is 925 ipv 999.
Kosten zilverstift
Die replica’s zijn mooi en hebben het gewicht van een rijke geschiedenis. Zolang je maar weet dat puur het tekenen met zilver niet zo duur hoeft te zijn. Zelfs als professioneel kunstenaar kun je met niet meer dan twintig euro per jaar aan zilver met zilverstift tekenen.
24 karaats goud kostte mij 60 euro voor 5 cm maar ik doe er al jaren mee. Vooral ook omdat ik goud, omdat het zo weinig contrast geeft, niet veel gebruik, alleen als extra. Aluminium gebruik ik veel om mijn zilverstift op sommige donkere plekken wat te helpen. Het slijt ook snel. Maar het kost bijna niets.
Er komen nog wat kosten bij, zoals goed papier, grondering, een houder om je zilverstift in te doen, iets om de zilverstift mee te schuren. Ik zal daar nog een overzicht van maken binnenkort.
Niet doorvertellen, maar met goed potlood tekenen is duurder want ze zijn moeilijker te maken en ze slijten natuurlijk veel veel harder. Maar potlood maakte het toch juist toegangelijker voor het brede publiek omdat het goedkoop was?
Ja goedkope potloden zijn goedkoop en de initiële investering van een draadje zilver kan hoger zijn dan die van één potlood. Kunstenaars hebben veel baat bij goed, zuiver grafiet, mooi gecentreerd in een soepel te slijpen stokje hout. En dat kost wat. Terwijl zilver, nadat het net als grafiet uit de grond gehaald is, alleen in een draadje getrokken hoeft te worden. Je zet het zelf in een stifthouder en klaar!