Wij tekenaars weten allemaal wat fixeer is en waar het voor dient. Maar wisten jullie ook hoe je fixeer bij zilverstift gebruikt? Wist je dat je bij zilverstift met fixeer kunt spelen voor zowel kleurverschil als tekengemak?
Voordeel van uitvegen
Zilverstift was in het verleden onder andere populair vanwege de mate waarin het (niet) uitgeveegd kon worden. Het veegt minder snel uit dan houtskool bijvoorbeeld. Hierdoor is zilverstift meer geschikt om een ondertekening te maken voor een heel fijn eitempera of later olieverf.
Het is ook handiger om onderweg mee te schetsen. Inkt geeft geklieder in hobbelende koetsen en je kunt het slecht corrigeren. Zilverstift kun je een klein beetje corrigeren door uit te vegen of de hele schets af te schuren en het perkament opnieuw te prepareren. Maar het veegt niet te veel uit zodat je thuis komt met een leeg schetsboek. Zilverstift fixeerde men toen nog niet omdat het geen eindproduct was.
Nadeel van uitvegen
Terug in de eenentwintigste eeuw zijn er voor onderweg en voor ondertekeningen heel veel handige mediums, handiger dan zilverstift. We gebruiken zilverstift alleen nog puur om de schoonheid ervan. Om de lagen die zorgvuldig opgebouwd worden. Om de subtiele kleurverschillen. Om de aanvulling die het geeft tussen schilderen, met inkt en met potlood tekenen.
Zilverstift is inderdaad moeilijker te corrigeren dan grafiet (maar niet onmogelijk). Maar het veegt wel uit. Je hebt ook veel meer bewegingen nodig omdat je diepe tonen niet kunt krijgen door meer druk uit te oefenen. Je bouwt het op door voorzichtig laag over laag over laag te arceren. Die minuscule metaaldeeltjes die de grondering erafschuurt, hangen daar slechts in de ruwe grondlaag. Er is geen chemische verbinding aangegaan of iets dergelijks.
Spelen met fixatief
Enter fixeer. We zijn allemaal wel bekend met fixeer als een soort vernis om het werk mee te verzegelen als het af is. Hiermee wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Maar wist je dat fixeer bij zilverstift ook prima tussentijds te gebruiken is?
Ik speel met fixeer. Als je met zilverstift tekent, zal het zilver ongeveer in een dag, misschien twee dagen, afhankelijk van de luchtvochtigheid, oxideren in een wat warmere, bruinere tint. Dit proces kun je op elk moment stoppen met fixeer. Aangezien ik vaak wekenlang met één tekening bezig ben, is het belangrijk dat ik dat goed in de gaten hou. Anders krijg je kleurverschillen in de tekening.
Tegelijk is fixeer ook handig om donkere delen van de tekening, waar je dus heel vaak overheen moet, tussendoor te fixeren. Je ziet hier niets van. Je merkt er ook niets van, je kunt er gewoon overheen tekenen met zilverstift. Maar het voorkomt wel dat je tekening smoezelig wordt en helderheid verliest.
Welk fixatief waar te koop
Je wil geen plakrommel hebben als je er nog overheen wil tekenen. Maar wat je koopt in de betere kunstenaarsbenodigdhedenwinkel is tamelijk allemaal prima. Ik heb eigenlijk nog nooit fixeer gevonden die niet goed was hiervoor.
Fixeer hoeft ook nog eens niet duur te zijn. Een bus GHIANT universeel fixatief kost nog geen zeven euro bij Gerstaecker. Conté a Paris fixeer voor houtskool en pastel is ook goed. SENNELIER Delacroix fixatief voor houtskool, krijt & potlood is wat duurder, bijna dertien euro, maar je doet lang met zo’n spuitbus. Dus per tekening ben je een eurootje kwijt.
Hoe te fixeren
Je wil het spul niet inademen dus als het buiten kan, doe het buiten. Hou of hang de tekening verticaal voor het geval er iets gaat druppelen (druppels zijn slecht). Spuit op een niet te korte afstand, twintig tot dertig centimeter, in regelmatige banen: horizontaal van boven naar beneden, en dan nog een keer verticale banen van links naar rechts.
Als je bij een grote tekening na een dag het nieuw getekende wil fixeren, dan kan dat ook gewoon alleen gedeeltelijk, zonder elke dag de hele tekening weer te fixeren. Ook als je een gedeelte wel en een gedeelte niet wil laten oxideren.
Tip uit mijn graffititijd: spuit de spuitmond even leeg door de spuitbus op zn kop te houden. Na een korte tijd komt er geen verf/fixeer meer uit maar alleen gas. Dat voorkomt dat de spuitmond dicht droogt en je er een nieuwe op moet zetten als je het niet vaak gebruikt. Op zich heb je daar bij fixeer veel minder last van dan bij spuitlak.